Vi er et lille institut med få studerende og et godt hjerteligt, nært og åbent miljø. Vores grundlæggende værdier har menneskeligheden i centrum og oprigtighed er normen. Vi ser uddannelsesforløbet som en dannelsesrejse, hvor vores fælles menneskelighed er kernen. Heraf udspringer kulturen som fremelskes i et fællesskab, hvor man tager vare på hinanden. Hvor alle ved, at ærlighed og oprigtighed ikke bare er en nice-to-have mulighed, men en need-to-have dyd, som fællesskabet værdsætter og forventer. Kulturen bor i den enkelte og i fællesskabet.
Instituttet og uddannelsens menneskesyn er holistisk og bygger på eksistensfilosofien. Vi antager at mennesket er en del af helheden og helheden er en del af det enkelte menneske. Mennesker lever livet i indbyrdes forbundethed og er her på jorden for at bidrage til fællesskabet.
Hvert eneste menneske har sit eget verdensbillede som er skabt fra fødslen og frem til nu. Menneskets verdensbillede præger fortolkningen af følelser, oplevelser, tanker og behov. Fortolkningen og verdensbilledet er bestemmende for samspillet med omverden og dermed afgørende for hvorvidt det lykkes at skabe meningsfulde interaktioner med andre mennesker.
Eksistensfilosofi
Eksistensfilosofien ser menneskelig væren som kendetegnet ved, at mennesket kan forholde sig til sig selv, sin situation og ikke mindst sit fremtidige liv, dvs. til de begivenheder, som det stilles over for. Dette fremadrettede, handlingsorienterede forhold er, hvad eksistensfilosofferne betegner som “eksistens”, som bygger på den eksistentielle psykologi og filosofi. Det betyder i praksis at grundlæggende filosofiske refleksioner inddrages og danner grundlaget for undersøgelsen af menneskets eksistens i terapien. Altså er temaerne knyttet til hvordan mennesket agerer og interagerer med livets store spørgsmål eller grundvilkår.
Som en fællesnævner for alle de eksistentielle terapiers udformninger er det, at vi arbejder ud fra at eksistensen kommer foran essensen og vi interesserer os altså for den dybere forståelse af eksistensen og arbejder imod at indfange stemningen og følelsen i selve livet, snarere end at indordne livet under et system af logiske systematiseringer, fx diagnoser og antagelser.
Således sættes forskelligartethed over ensartethed, det konkrete over det abstrakte, dilemmaer over svar og subjektive sandheder over alt-omspændende teorier. Denne kompleksitet er selve nerven i eksistensfilosofien og EDP.
På denne måde betragtes eksistensen som værende unik. Vi er alle særegne men samtidig altid i forbindelse, forbundet med alt omkring os. Eksistensen er med andre ord ikke lokaliseret i individet men mellem individet og dets verden.
Det helt grundlæggende i det menneskesyn som vi udlever, er at se den enkelte som et unikt menneske med et potentiale til at skabe et meningsfuldt liv. Dette menneskesyn viser sig tydeligt i uddannelsens grundindstillinger.
Øverst på siden er der links til mere information om EDP-uddannelsen.