Eksistentiel samtale er møder mellem mennesker, hvor selvrefleksion og tid til at udfolde livets dilemmaer er i fokus. Eksistentiel samtale og coaching har som mål at få det enkelte menneske til at blive sig selv, gennem at opleve/opdage det som er væsentligt for den enkelte og for fællesskabet. Det er samtaler der kan frembringe mod, overskud, ansvar og handlekraft.
Rigtig mange mennesker oplever store udfordringer i at ville følge med i de vedvarende forandringer og udviklingskrav, der buldrer ind over os. Mange gange hører vi klienter og kunder sige, at nu magter de ikke mere forandring eller flere udviklingskrav.
Men forandring er et grundvilkår – et vilkår, som vi alle er underlagt, hvad enten vi kan lide det eller ej, og vi kan arbejde med det eller imod det. hvad enten vi gør det ene eller det andet, er det klogt at tage et bevidst valg.
Men hvorfor er forandring et grundvilkår?
En helt nøgtern betragtning er, at ethvert øjeblik er nyt. Det samme vand løber så at sige ikke gennem bækken flere gange. Hvis det gjorde, ville det være blevet påvirket af sine omgivelser, når det kom anden gang.
Du kan med andre ord ikke opleve det samme øjeblik to gange – og det er faktisk kernen i den fænomenologiske eksistentialisme.
Med det i baghovedet er det måske tydeligere, at verden bevæger sig og du bevæges med. Det, der er vigtigt at tage stilling til, er, hvordan du vil forholde dig til den bevægelse. Og det gør du bedst ved at tage aktivt stilling til, hvor du selv står, så du kender både udgangspunktet og målet. Og så bliver det pludselig meget lettere at navigere.
Eksistentiel samtale
At arbejde med vilkåret i en eksistentiel samtale, er, at blive klog på dine egne værdier og dine grundantagelser om verden.
At turde udfordre dit eget standpunkt og aktivt vælge dit ståsted – og lade det flytte sig igen.
Denne indre forandringsagilitet handler mest af alt om at være modig. Mod er summen af at have lyst til noget og evnen til at gøre det – også selvom du er bange.
Og lige her er kernen i forandringens væsen og det faktum, der ligger bag Søren Kierkegaards berømte citat: ”at vove er at miste fodfæstet for en tid”.
At arbejde imod vilkåret er, at begynde at ville bekæmpe det, ikke acceptere det eller at resignere.
Det eksistentielle valg
Når vi arbejder med eksistentiel samtale, arbejder vi med ovenstående kerneelementer i det at være menneske: at det bevæger sig, at vi bliver angste og vi må vælge og tage ansvar for os selv i turbulensen. At tage ansvar i relationen til menneskene, til konsekvenserne, til begivenhederne og til os selv.
I vores daglige virke som terapeuter, coaches og organisationskonsulenter oplever vi, at når vi støtter mennesket i den anden stol til at tale om dét, der er vedkommende og vigtigt. Nemlig personens relation til det, han/hun er en del af, så åbner der sig en verden af handlekraft og vilje, som ellers slumrer og dynges til med afstand og forklaringer. Vi oplever at alle – fra den stresssygemeldte til lederen – profiterer af at arbejde eksistentielt-dynamisk.
Det handler nemlig alt sammen om at tage ansvar – hvad enten det er for sig selv eller for andre. Og sjældent tager vi ansvar for noget, vi ikke har valgt, tilvalgt eller bevidstgjort. I det eksistentielle rum kan vi finde frem til det, som den enkelte skal tage ansvar for og arbejde med, for at træffe gode, bevidste valg.
Den fænomenologiske metode, som er kernen i eksistentiel samtale, frembringer vejene til at beskrive, forstå og vælge på et oplyst grundlag.
Så hvis du er træt af forandring og udvikling eller synes du ikke du kan leve op til forventningerne?
Så kan det være, at du i virkeligheden er træt af måden, som du relaterer dig til det på!
Og det kan du gøre noget ved!
Læs fx om den grundlæggende eksistentielle coachuddannelse her.
Tilmeld dig nyhedsbrevet her: